Om utbildningen

Ny ett-årig utbildning i Kraniosakral terapi

Start 31 oktober – 1 november 2020. Sista anmälningsdag: 16:e oktober 2020

Utbildningen är på totalt 12 helger, 150 timmar under 14 månaders tid och omfattar;

  • grundläggande anatomi och fysiologi med inriktning på nervsystemet
  • utveckling av händernas sensoriska förmåga för att känna in kroppens olika lager och rytmer.
  • inlärning av tekniker för att korrigera fastlåsningar i nervsystemets strukturer

Utbildningen är mycket upplevelsebaserad med behandlingar som både ges och tas emot. Många av teknikerna kan även användas för självbehandling. Omfattande kurskompendier ingår för varje kursavsnitt.

Utbildningen består av biomekanisk kraniosakral terapi enligt Stanley Rosenberg Institut i Danmark med samarbetspartnerna Stephen Porges (Polyvagal theory) och Alain Gehin. De kurser som ingår är steg I, II, III, III+, IV, V, samt bäckenkurs och kurs för nacke/whiplash. Se fliken för översikt av kurser. Efter avslutad utbildning kan man välja att gå kompletterande tilläggskurser som visceral behandling (behandling av de inre organen, 3 helger) behandling av hjärnan, 2 helger, lymfflödes massage, 1 helg, behandling av Trippelvärmar meridianen, 1 dag, samt energibehandling av de fem elementen, 2 helger. Se fliken med översikt av tilläggskurser.

Efter slutförd utbildning med godkända skriftliga och praktiska tentamen samt minst 50 timmars dokumenterade patientfall, kan man titulera sig Certifierad kraniosakral terapeut. Utbildningen är godkänd av Kroppsterapeuternas riksförbund, där man kan ansvarsförsäkra sig. Den är också godkänd av Tranbergs om man vill gå med i Kraniosakrala riksförbundet förutsatt att man har läst basmedicin. Basmedicin kan man läsa hos Tranbergs, hos Axelssons, på Universitetet eller NTI.

Utbildningen kostar 42 000 kr inkl moms om den avbetalas under 12 månader med 3 500 kr per månadsinbetalning. Vid förskottsbetalning avgår en rabatt med 2 500 kr vilket betyder 39 500 kr vid inbetalning före utbildningsstart. Inbetalningsdatum: 28/10, 28/11, 28/12, 28/1, 28/2, 28/3, 28/4, 28/5, 28/7, 28/8, 28/9, 28/10. Om du förbinder dig till att gå utbildningen får du inte pengarna tillbaka, vilket sätt du än väljer att betala. Däremot får du gå färdigt utbildningen nästkommande år om du missar en eller flera helger, eller tvingas hoppa av. Du kan också ta privatlektioner av mig om du vill komma ifatt en missad helg på en gång.

På lördagar pågår undervisningen mellan kl 10-17. Söndagar kl 9.30-16.30. Helgerna är upplagda så att lördag förmiddag går vi igenom teorin. Resten av helgen arbetar vi med behandling och inlärning av tekniker. Ann-Kristin Ahola undervisar och vi har en – två assistenter som hjälper till med det praktiska samt stöd vid inlärningen av tekniker. Vi har en timmes lunch per dag samt fikarast både förmiddag och eftermiddag. Fikabröd (bröd, ost, tahini etc), nötter, frukt, te och kaffe ingår. Allt undervisningsmaterial ingår.

Avbokningsregler

  • Anmälan är bindande och kursavgiften ska vara betald enligt betalningsplan.
  • Avbokning ska ske skriftligen via mejl. Efter avbokning erhålles avbokningsbekräftelse.
  • Avbokning är avgiftsfri minst 14 dagar innan kursstart. Vid senare avbokning utgår en avbokningsavgift på 25 % av utbildningskostnaden. Vid avbokning inom 24 timmar innan kursstart utgår avgift på hela utbildningskostnaden.

Det rekommenderas att man går introduktionskursen på 2 dagar innan man anmäler sig till utbildningen för att prova på behandlingen, känna på upplägget och träffa läraren, Ann-Kristin Ahola. I höst kommer introduktionskursen den 3-4 oktober 2020. Den kostar 3 000 kr inkl moms. Lördagar kl 10-17 och söndagar kl 9.30-16.30. Se beskrivning av kursen här nedanför.

Kraniosakral baskurs, ”Den varsamma beröringen” 2 dagar.

På denna introduktionskurs presenteras de principer som ligger till grund för kraniosakral terapi. En av de viktigaste principerna är att struktur påverkar funktion vilket innebär att om strukturen kan rättas upp och spännas av så kommer kroppens funktioner att fungera optimalt. Förkunskaper i anatomi krävs inte men är en fördel för att bättre förstå teknikerna. På kursen kommer eleven att få studera den anatomi som är väsentlig för att förstå hur nervsystemet med omgivande strukturer är uppbyggd. Vidare kommer fokus att vara på hur man upprättar en kontakt med nervsystemet, hur man känner och läser av den kraniosakrala rytmen och några grundläggande tekniker kommer också att läras ut. Bland annat kommer den så viktiga Atlaskotan att behandlas och korrigeras. Atlaskotan är den översta kotan i ryggraden. Den har direktkontakt med nervsystemet och är mycket stresskänslig. Tekniken för Atlaskotan är den viktigaste tekniken som lärs ut på hela utbildningen på grund av denna kotas stora inverkan på nervsystemets funktion. Denna teknik kan även användas för självbehandling.